Crossculturele psychologie (B-TM-Y00006)

Doelstellingen
A. Inhoud
We leven in een multiculturele samenleving en studenten zullen in hun latere beroepsleven dan ook in contact komen met mensen met andere culturele achtergronden. Daarom is een eerste belangrijk doel van dit opleidingsonderdeel dat studenten zich (verder) bewust worden van deze diversiteit en van de rol die hun eigen culturele achtergrond speelt in hun kijk op de wereld en het werkveld. Studenten leren de invloed van cultuur in te schatten: cultuur is geen aangeboren iets, het is aangeleerd en het beïnvloedt hoe we ons voelen, denken en gedragen. Verder wordt er in dit opleidingsonderdeel nagestreefd dat studenten inzien dat psychologie een Westers getinte wetenschap is en niet zomaar veralgemeend mag worden over culturen heen. Ook wordt er ingegaan op de psychosociale processen die spelen wanneer mensen met verschillende culturele achtergronden met elkaar in contact komen, zoals in hulpverlening, op school of op het werk. Tenslotte wordt een open attitude nagestreefd in het werken met mensen met een andere culturele achtergrond.
B. Doelstellingen
Dit opleidingsonderdeel draagt bij tot de volgende beroepsrollen van een psychologisch consulent: moderne professional, psychodiagnosticus, coach/counselor/trainer (optie KLP/SPP) en talentontwikkelaar (optie A&O).
Aan het einde van dit opleidingsonderdeel zijn studenten in staat om:
- de besproken leerstof te reproduceren, inzichtelijk te benaderen en toe te passen.
- de verschillende theoretische benaderingen binnen de crossculturele psychologie toe te lichten en van elkaar te onderscheiden.
- de verschillende theoretische visies op eenzelfde fenomeen te vergelijken.
- de besproken begrippen (bijvoorbeeld etnocentrisme, cultuurrelativisme) te definiëren en uiteen te zetten.
- de verschillende vormen van wetenschappelijk onderzoek in het werkveld van de crossculturele psychologie te beschrijven.
- voor de besproken psychologische thema’s te beschrijven welke verschillen en gelijkenissen er zijn tussen culturen.
- de in de lessen besproken wetenschappelijke onderzoeken in detail te beschrijven (opzet, afhankelijke en onafhankelijke variabelen, methode, resultaten en conclusies).
- juiste conclusies te trekken uit onderzoek binnen de crossculturele psychologie.
- aandachtspunten te beschrijven die van belang zijn bij interculturele contacten en communicatie.
- te herkennen en toe te lichten hoe culturele diversiteit een rol speelt in de taak van een psychologisch consulent in de verschillende werkvelden (klinische psychologie, school- en pedagogische psychologie en arbeids- en organisatiepsychologie).
- wetenschappelijke ontwikkelingen en actuele thema’s in de crossculturele psychologie op te volgen.
Volgtijdelijkheidsvoorwaarden
Dit opleidingsonderdeel is een voorwaarde voor het opnemen van volgende opleidingsonderdelen:
Y01201 : Diversiteit
Identieke opleidingsonderdelen
Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
YW0005 : Crossculturele psychologie
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor Toegepaste Psychologie (Antwerpen) 180 sp.
- Bachelor Toegepaste Psychologie: afstudeerrichting Arbeids- en Organisatiepsychologie - Verkort traject (Antwerpen) (Arbeids- en Organisatiepsychologie - Verkort traject na Graduaat) 180 sp.
- Bachelor Toegepaste Psychologie: afstudeerrichting Klinische Psychologie en Schoolpsychologie en Pedagogische Psychologie - Verkort traject (Antwerpen) 180 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
4 sp. Crossculturele psychologie (B-TM-Y50157)




Inhoud
Dit opleidingsonderdeel bestaat uit drie delen. In het eerste gedeelte van de cursus zullen we stilstaan bij de theoretische kaders en onderzoeksmethoden, in het tweede gedeelte zal voor verschillende psychologische thema’s de vergelijking tussen culturen gemaakt worden. In het derde gedeelte wordt bekeken hoe de opgedane kennis toegepast kan worden in de praktijk.
Deel 1 | Kennismaking en theoretisch kader
In het eerste gedeelte worden de kernbegrippen en theorieën rond cultuur en crossculturele psychologie nader toegelicht. Ook wordt er aandacht besteed aan hoe wetenschappelijk onderzoek naar crossculturele vraagstukken wordt opgebouwd en uitgevoerd.
Deel 2 | Verschillen en gelijkenissen
In deel twee staan de crossculturele verschillen en gelijkenissen in denken, voelen en gedrag centraal. Deel twee wordt opgedeeld in verschillende thema’s: waarden, cognitie, ontwikkeling, het zelf, sociale relaties, emoties en gezondheid.
Deel 3 | Toepassingen
In deel drie staat de praktische toepassing van de opgedane kennis en inzichten centraal en bekijken we hoe culturele gelijkenissen en verschillen belangrijk zijn in interculturele contacten. In dit deel komen de volgende thema’s aan bod: acculturatie, cultuur en onderwijs, cultuur en werk en interculturele hulpverlening.
Afhankelijk van de tijd is het mogelijk dat er nog een thema aan toegevoegd wordt of dat één van bovenstaande thema’s vervangen wordt door een ander thema.
Studiemateriaal
Studiekost: 26-50 euro (De informatie over studiekosten zoals hier opgenomen is indicatief en geeft enkel de prijs weer bij aankoop van nieuw materiaal. Er zijn mogelijk ook e- en tweedehandskopijen beschikbaar. Op LIMO kan je nagaan of het handboek beschikbaar is in de bibliotheek. Eventuele printkosten en optioneel studiemateriaal zijn niet in deze prijs vervat.)
Verplicht studiemateriaal
- Meeussen, L. (2023). Crossculturele Psychologie. Leuven: Acco.
- Slides van de lessen, aangeboden op de Canvasruimte van dit opleidingsonderdeel.
- Eigen nota's van de hoorcolleges.
Toelichting werkvorm
De lessen worden in hoorcolleges gegeven. Niettegenstaande de grootte van de groep wordt er in de hoorcolleges toch interactie met de studenten nagestreefd. Sommige lessen bereiden de studenten voor met behulp van filmpjes, literatuur of casussen. In de les zal dan verdere verdieping worden aangeboden.
De studenten worden gestimuleerd om tijdens het college vragen te stellen, vragen te beantwoorden en redeneringen mee op te bouwen. Studenten kunnen ook tijdens de pauze van het hoorcollege of erna bij de docent terecht met hun vragen en bedenkingen.
De theoretische informatie in de hoorcolleges wordt zoveel mogelijk onderbouwd en geïllustreerd met voorbeelden uit onderzoek en praktijk. Tijdens het laatste hoorcollege van de lessenreeks wordt er specifiek stilgestaan bij de voorbereiding van het examen.
Daarnaast worden de studenten verwacht actief deel te nemen aan de International Days, georganiseerd vanuit de opleiding.
Alle actuele communicatie (deadlines, werkvormen, examen, aantal lesuren, inroostering,…) verloopt via de Canvasruimte van dit opleidingsonderdeel, via het studentenportaal, via rooster.thomasmore.be en via examen.thomasmore.be. Aanpassingen omwille van eventuele overmacht vinden studenten via bovengenoemde kanalen.
Evaluatieactiviteiten
Crossculturele psychologie (B-TM-Y70006)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
Eerste examenkans: permanente evaluatie met examen in juni
De evaluatie bestaat uit twee evaluatieactiviteiten:
Evaluatieactiviteit 1: een schriftelijk gesloten boek examen (95% van de punten) dat enerzijds bestaat uit multiple choice vragen (76% van de punten) en anderzijds uit een open vraag (19% van de punten). De vragen kunnen zowel peilen naar feitenkennis als naar verworven inzichten en toepassingen.
Voor het meerkeuzegedeelte wordt er giscorrectie gehanteerd waarbij er 4 antwoordalternatieven gegeven worden waarvan één antwoord juist is. Voor elk foutief antwoord worden 0.33 punten (1/N-1 waarbij N het aantal alternatieven per vraag is) afgetrokken. Deze evaluatieactiviteit gaat door tijdens de examenperiode in juni.
Evaluatieactiviteit 2: studenten worden verwacht actief deel te nemen aan de International Days (5% van de punten) van de opleiding. Deze gaan door tijdens het tweede semester. Meer informatie over de planning en voorwaarden wordt gecommuniceerd via de Canvasruimte van dit opleidingsonderdeel.
Studenten die niet hebben deelgenomen aan een bepaalde evaluatieactiviteit, krijgen voor die evaluatieactiviteit een ‘0’. Het eindcijfer wordt bepaald door de (gewogen) deelcijfers van de verschillende evaluatieactiviteiten op te tellen.
Alle actuele communicatie (deadlines, werkvormen, examen, aantal lesuren, inroostering,…) verloopt via de Canvasruimte van dit opleidingsonderdeel, via het studentenportaal, via rooster.thomasmore.be en via examen.thomasmore.be. Aanpassingen omwille van eventuele overmacht vinden studenten via bovengenoemde kanalen.
Examencontract
Idem aan eerste en tweede examenkans.
Toelichting bij herkansen
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.
Tweede examenkans: examenperiode augustus/september
De evaluatie omvat een schriftelijk gesloten boek examen (100%) dat enerzijds bestaat uit multiple choice vragen (80% van de punten) en anderzijds uit een open vraag (20% van de punten). De vragen kunnen zowel peilen naar feitenkennis als naar verworven inzichten en toepassingen.
Voor het meerkeuzegedeelte wordt er giscorrectie gehanteerd waarbij er 4 antwoordalternatieven gegeven worden waarvan één antwoord juist is. Voor elk foutief antwoord worden 0.33 punten (1/N-1 waarbij N het aantal alternatieven per vraag is) afgetrokken.
Alle actuele communicatie (deadlines, werkvormen, examen, aantal lesuren, inroostering,…) verloopt via de Canvasruimte van dit opleidingsonderdeel, via het studentenportaal, via rooster.thomasmore.be en via examen.thomasmore.be. Aanpassingen omwille van eventuele overmacht vinden studenten via bovengenoemde kanalen.