Ontwerpmethodiek (B-TM-YT0623)

Doelstellingen
LEERRESULTATEN EN VORMINGSDOELEN
Kennis en inzicht verwerven omtrent een aantal ontwerptechnieken welke actueel van toepassing zijn tijdens het industriële design proces met aandacht voor belangrijke thema's als milieu, energie en grondstoffen. Dit alles moet studenten in staat stellen zowel bij hun projecten, eindwerken en in hun later beroepsleven, verantwoorde keuzes te maken.
Ontwerpen moeten we plaatsen in het totaal van productinnovatie en dat gaat verder dan het "technisch ontwerpen" van een product. Er wordt vooral gekeken naar nieuwe (maatschappelijke) ontwikkelingen, nieuwe markten en nieuwe technologieën. Productinnovatie omvat het gebied vanaf de behoeftebepaling tot en met de afdanking van het product. Dit kan betrekking hebben op geheel nieuwe producten, maar het kan ook gaan om een andere kijk op bestaande producten.
Plaats in het onderwijsaanbod
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Ontwerpmethodiek (B-TM-YT5847)




Inhoud
Effectief ontwerpen is een proces dat we systematisch en gestructureerd moeten doorlopen. Omdat flexibiliteit een kenmerk van het ontwerpen behoort te zijn, moet de ontwerper de vrijheid hebben buiten een bepaald stramien te treden. Een ontwerpmethode is niet meer dan een hulpmiddel voor een systematische aanpak en mag zeker niet als een algemeen geldig recept worden gezien. In dit opleidingsonderdeel is gekozen voor het driefasenmodel van prof.dr.ir.H.H.van den Kroonenberg.
De eerste fase heet de probleemdefiniërende fase. Daarin wordt, uitgaande van het omschreven doel, het functionele-eisenpakket opgesteld. Met andere woorden: "wat moet?" Ook bepalen we in deze fase de randvoorwaarden ten aanzien van de fabricage: "Wat kan?" en tevens maken we de koppeling naar de milieubelasting: "Wat mag?"
In de tweede fase zoeken we een werkwijze waarmee we het ontwerpprobleem kunnen oplossen. Onder werkwijze verstaan we: de manier waarop binnen de ontwerpoplossing de functies worden verricht. De werkwijze is meestal van grote invloed op het energiegebruik van de installatie tijdens de gehele levensduur, daarom is deze fase gekoppeld aan de energieproblematiek.
De gekozen oplossing wordt in deze fase gematerialiseerd. Dit wil zeggen dat er voor alle componenten en verbindingselementen van de installatie een passende invulling wordt gezocht. Bovendien maken we nu een materiaalkeuze voor de onderdelen, vandaar dat deze fase gekoppeld is aan de grondstoffenproblematiek.
Studiemateriaal
- Handouts van de hoorcolleges beschikbaar via CANVAS
- Video's beschikbaar via canvas
Toelichting werkvorm
Hoorcollege
Evaluatieactiviteiten
Ontwerpmethodiek (B-TM-YT7623)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
- open vragen: de student moet een antwoord toelichten of neerschrijven, waarbij de omvang van het antwoord kan variëren van een woord tot een uitgebreide (handgeschreven) tekst/uitgewerkte oefening.
- gesloten vragen: er wordt een stelling gegeven en de student dient de stelling te beoordelen met juist of fout
Toelichting bij herkansen
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.
- open vragen: de student moet een antwoord toelichten of neerschrijven, waarbij de omvang van het antwoord kan variëren van een woord tot een uitgebreide (handgeschreven) tekst/uitgewerkte oefening.
- gesloten vragen: er wordt een stelling gegeven en de student dient de stelling te beoordelen met juist of fout