Business skills (B-TM-YW0021)

3 studiepuntenNederlands26 urenTweede semesterTweede semesterUitgesloten voor examencontract
Jansen Kaat (coördinator) |  Jansen Kaat
POC PBA TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE ANTW TMMA

A. Inhoud    

In dit opleidingsonderdeel kruipen de studenten in de huid van een ‘HR medewerker’. Studenten ontwikkelen verschillende ‘business skills’. In team gaan ze op zoek naar een antwoord op realistische HRM-vragen. Ze leren een onderbouwd antwoord formuleren op een HR-vraag.  Ze houden hierbij rekening met verschillende stake-holders, met korte en lange termijnperspectieven, met kosten, de personeelstevredenheid en met de waarden en cultuur van de organisatie. Ze overtuigen het management van hun oplossing door een pitch of presentatie én door een schriftelijke nota. Ze werken in groep en bespreken hun samenwerking en noden op verschillende momenten.     

   

B. Doelstellingen    

   

Dit opleidingsonderdeel draagt bij tot de volgende beroepsrollen van een psychologisch consulent HRM: HRM expert, Partner van de business en Moderne Professional.      

Aan het einde van dit opleidingsonderdeel zijn  studenten in staat om:    

  • zich zelfstandig te verdiepen (d.w.z. zelfstandig informatie opzoeken, verwerken en synthetiseren) in onderwerpen die eerder aan bod kwamen in de opleidingsonderdelen Arbeids- en Organisatiepsychologie  en Rekrutering en Selectie  zoals (maar niet beperkt tot) werving en selectie, welzijn, motivatie en leiderschap.    
  • relevante ken- en stuurgetallen te formuleren in functie van een bepaalde HR-vraag.     
  • een coherente business case op te bouwen. Bij het formuleren van een antwoord rekening te houden met verschillende factoren en voor- en nadelen kritisch af te wegen.     
  • eerder verworven kennis toe te passen op de HR-vragen.     
  • rekening te houden met verschillende stakeholders die betrokken zijn bij een HR-vraag.     
  • met een leergierige ingesteldheid informatie op te zoeken wanneer hij/zij aan de slag gaat met een opdracht.    
  • relevante wetenschappelijke literatuur op te zoeken en te raadplegen om tot een gepast antwoord te komen op de HR-vraag.     
  • eigen werk en dat van het team te plannen en te organiseren.    
  • verantwoordelijkheid op te nemen voor je eigen aandeel in het groepsproces en je handelt in het belang van het team.    
  • aan te geven wanneer taken te veel worden en oplossingsgericht acties te ondernemen.    
  • constructief samen te werken in een team (afspraken maken en volgen, feedback geven, opvolgen, timing, bespreekbaar maken van zaken, eigen mening, ….) en informatie en kennis te delen met het team.    
  • zich ethisch correct te gedragen. De student houdt in zijn/haar handelen rekening met mensen van diverse achtergronden, culturen en/of internationale contexten.    
  • te presenteren met impact.    
  • professioneel schriftelijk, wetenschappelijk onderbouwd, te rapporteren over de door hem/haar genomen beslissingen.    

Studenten moeten in staat zijn om een wetenschappelijke, Engelstalige tekst te begrijpen. 

Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.


GELIJKTIJDIG(YW0017) EN GELIJKTIJDIG(YW0018) EN GELIJKTIJDIG(YW0019)

Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
YW0017 : Rekrutering
YW0018 : Selectie
YW0019 : Arbeids- en organisatiepsychologie

Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
Y01117 : Business skills

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Business skills (B-TM-YW5021)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Practicum-opdracht26 urenTweede semesterTweede semester
Jansen Kaat
POC PBA TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE ANTW TMMA

Tijdens dit opleidingsonderdeel gaan we aan de slag met theorie en thema’s die behandeld werden in  Arbeids- en Organisatiepsychologie en  Rekrutering en  Selectie . We gaan kijken hoe deze theorie gebruikt kan worden in de praktijk.     

Studenten kruipen tijdens elke les in de huid van een HR medewerker. In team gaan ze op zoek naar een antwoord op een realistische HR-vraag. De vragen kunnen vanuit verschillende stakeholders vertrekken zoals een CEO, de vakbond, een medewerker, externen, ...   Zo krijgen de teams doorheen de lessenflow verschillende vragen van verschillende partners.     

Elke les wordt opgebouwd rond een nieuw thema, dat behandeld werd in de lessen  Arbeids- en Organisatiepsychologie en/of Rekrutering en Selectie. Bijvoorbeeld: motivatie, leiderschap, werving, selectie, welzijn...     

De teams worden uitgedaagd een onderbouwd antwoord te presenteren in een ‘pitch’. Ze combineren de reeds geziene theorie (uit de andere opleidingsonderdelen) met nieuwe bronnen, en denken in groep na over de korte en lange termijnimpact, de kosten voor hun gekozen organisatie, de werknemerstevredenheid en de praktische uitvoerbaarheid van hun optie. Tevens onderbouwen ze hun antwoord met relevante ken- en stuurgetallen.     

Na deze pitch en feedback van docenten en studenten hierop, krijgen de studenten de opdracht om (in groep) een managementnota te schrijven (richtlijnen worden gecommuniceerd via Canvas). Deze nota biedt een professioneel geschreven antwoord op de vraag. De docent geeft feedback op deze managementnota’s via Canvas. Zo kunnen studenten groeien en ontwikkelen in hun onderbouwing en rapportage.     

Tijdens de lessen biedt de docent een minimum aan kennis aan en treedt hij/zij vooral op als coach. De docent geeft de studenten feedback over de inhoud van hun antwoord, de manier van presenteren en de kwaliteit/professionaliteit van hun rapportage. De docent daagt de studenten uit om elke week te groeien in hun rol van HR medewerker.     

Tijdens de lessen wordt zeer actief aandacht geschonken aan samenwerking, presenteren en rapporteren. Tussentijds wordt 2 keer een peerevaluatie (buddycheck) afgenomen en besproken. Zo kunnen studenten zichzelf en de teamwerking bijsturen tijdens het proces. Studenten worden uitgedaagd om te spreken over hun behoeftes, sterktes en valkuilen.  Ook op het einde gebeurt er een buddycheck, het gemiddelde van de laatste 2 buddychecks telt mee als peerevaluatie.    

Er zijn ook lessen waar we stilstaan, terugblikken en vooruitblikken en ons vooral focussen op vaardigheden als presenteren, rapporteren en samenwerken.     

De lessenreeks besluit met evaluatielessen. Tijdens deze lessen presenteren de studenten in groep hun organisatie en een gekozen vraagstuk. Ze presenteren met impact voor het managementteam een stevig onderbouwd antwoord en hun denkwijze. Ze houden hierbij rekening met alle criteria die tijdens de lessen aan bod komen (korte en lange termijn impact, kost, werknemerstevredenheid, visie, missie, waarden...) en zoeken zelf bijkomende relevante wetenschappelijke bronnen om hun antwoord te onderbouwen.     

Verplicht studiemateriaal 

- Van den Eijnden, G. & Jansen, K. (2020). Presenteren met impact. Leuven: Acco.   

- Eigen nota's + PowerPoint presentaties + teksten aangeboden op de Canvasruimte.    

- Materiaal van de opleidingsonderdelen Arbeids- en Organisatiepsychologie - slides en handboek: .   en HRM: rekrutering en HRM: Selectie - slides,  handboeken en ander materiaal en handboeken aangeboden in deze opleidingsonderdelen.   

De colleges worden in het Nederlands gedoceerd. Studenten worden geacht Engelstalige bronnen begrijpend te kunnen lezen. 

De lessen zijn opgebouwd als oefenlessen waarin feedback centraal staat. In de lessen biedt de docent een minimum aan theorie aan en verwijst hij/zij naar extra bronnen om gefundeerde antwoorden op de HR-vraagstukken te kunnen formuleren.     

Studenten gaan vervolgens zelf, in groep, aan de slag. Ze kunnen brainstormen over de vraag en de opties en formuleren een antwoord. Ze worden uitgenodigd om kritisch om te gaan met de aangeboden bronnen en steeds te zoeken naar realistische én theoretisch onderbouwde antwoorden. Ze worden uitgedaagd om rekening te houden met diverse stakeholders. Ze leren spreken voor een groep en brengen een korte pitch waarin ze het management trachten te overtuigen van hun antwoord. De studenten schrijven tevens in groep een managementnota voor iedere voorgelegde vraag. In deze paper lichten studenten hun organisatie, denkwijze en argumentatie toe. Richtlijnen en feedback worden gecommuniceerd via Canvas.     

Tijdens de lessen werken de studenten samen en treedt de docent voornamelijk op als coach. Hij/zij geeft feedback en daagt de studenten uit. Hij/zij ondersteunt hen bij het formuleren van kritische en onderbouwde antwoorden, bij het presenteren én bij het samenwerken.     

Er wordt zeer actief aandacht geschonken aan samenwerking, presenteren en rapporteren. Tussentijds wordt 2 keer een peerevaluatie afgenomen en besproken. Zo kunnen studenten zichzelf en de teamwerking bijsturen tijdens het proces.     

De lessenreeks besluit met evaluatielessen. Tijdens deze lessen presenteren de studenten in groep hun antwoord op de gekozen vraag en de beslissingen die ze genomen hebben. Studenten worden geacht aanwezig te zijn op alle presentaties (van hun lesgroep). Op deze manier is er voldoende publiek, kunnen er vragen gesteld worden en leren de studenten van elkaar (zowel inhoudelijk als presentatievaardigheden).    

Tenslotte werken de studenten een individuele managementnota uit over een gekozen vraagstuk.   

Dit opleidingsonderdeel kan door studenten uit de graduaatsopleiding HR support (TMMA) opgenomen worden als keuze opleidingsonderdeel. Omwille van organisatorische redenen is het aantal inschrijvingen voor deze groep van studenten (graduaat HR support TMMA) beperkt en kan het opleidingsonderdeel afgesloten worden voor verdere inschrijvingen. Studenten uit de graduaatsopleiding HR support kunnen hun interesse voor dit opleidingsonderdeel aangeven door het aan te duiden in hun individueel studieprogramma (ISP). De datum van aanduiden in het ISP zal daarbij gebruikt worden als selectiecriterium.    

Alle actuele communicatie (deadlines, werkvormen, examen, aantal lesuren, inroostering,…) verloopt via de Canvasruimte van dit opleidingsonderdeel, via het studentenportaal, via rooster.thomasmore.be en via examen.thomasmore.be. Aanpassingen omwille van eventuele overmacht vinden studenten via bovengenoemde kanalen. 

Evaluatieactiviteiten

Business skills (B-TM-YW7021)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Presentatie, Self assessment/Peer assessment
Leermateriaal : Geen

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

Dit opleidingsonderdeel kan niet afgelegd worden door middel van een examencontract.  

1e examenkans: permanente evaluatie tweede semester.    

De evaluatie bestaat uit 2 evaluatieactiviteiten: een individuele managementnota en een presentatie van elk team.     

Indien de student niet heeft deelgenomen aan een bepaalde evaluatieactiviteit, dan krijgt hij/zij voor die evaluatieactiviteit een ‘0’. Het eindcijfer wordt bepaald door de (gewogen) deelcijfers van de verschillende evaluatieactiviteiten op te tellen. Het examenresultaat is een gewogen cijfer dat als volgt wordt bepaald:    

1. Een individuele managementnota  (in te dienen aan het einde van het 2de semester) over een gekozen vraagstuk waarbij de genomen beslissingen en beargumentering ervan worden geëvalueerd (60% van de punten). Voor verdere details, bindende deadlines en afspraken: zie de Canvasruimte van dit opleidingsonderdeel. Deze evaluatieactiviteit vindt plaats tijdens het tweede semester. Bindende deadlines worden gecommuniceerd in de Canvasruimte van dit opleidingsonderdeel.     

2. Een presentatie van elk team over hun organisatie, het gekozen vraagstuk en een onderbouwd antwoord op deze vraag (40% van de punten, een teampunt gecorrigeerd door peerevaluatie). Hierbij worden het presenteren en de inhoud geëvalueerd.    

De evaluatie omvat een (groeps)opdracht. De inschrijving (voor de groepsindeling) gebeurt via Canvas. Meer informatie over de concrete richtlijnen, bindende deadlines (voor het inschrijven voor een groep en het indienen van de opdracht) en de wijze van inleveren van de opdracht wordt gecommuniceerd via de Canvasruimte van dit opleidingsonderdeel. 

 
Deze evaluatieactiviteit vindt plaats tijdens de laatste lessen (tweede semester) van dit opleidingsonderdeel.  

Constructief samenwerken, is een essentieel leerdoel van dit opleidingsonderdeel (zie doelstellingen van dit opleidingsonderdeel). Bij de derde evaluatieactiviteit (de presentatie) wordt dan ook gebruik gemaakt van peerassessment. Er wordt drie keer een peerassessment afgenomen. De eerste afname is een oefenmoment om bekend te raken met deze manier van elkaar evalueren, daaropvolgende buddychecks tellen mee voor de eindevaluatie. Bovendien vormen dit leermomenten om eigen gedrag bij te sturen. De tweede en derde afname wordt er een peer-factor berekend voor elke individuele student. Deze peer-factor score is richtinggevend voor de docent om te komen tot een individueel punt voor elke student. Dit kan leiden tot een aanpassing van de score op de groepsopdracht met maximum +/- 20%. De criteria van deze evaluatie zullen handelen over bv. naleven van afspraken, kwaliteit van de inbreng, positieve houding, … Voor verdere details , bindende deadlines en afspraken: zie de Canvasruimte van dit opleidingsonderdeel.    

Constructief samenwerken is een essentieel leerdoel. Wanneer de begeleidende docent vaststelt dat één of meerdere aspecten van dit leerdoel (afspraken maken en volgen, feedback geven, buddychecks invullen en aanwezigheid op de intervisie, opvolgen, timing, bespreekbaar maken van zaken, eigen mening, ….) niet worden nageleefd, kan de student nog maximaal 7/20 halen voor dit opleidingsonderdeel.    

Plagiaat wordt actief opgespoord. Refereren (ook in het geval van generatieve AI-tools) dient te gebeuren volgens de APA-regels 

Alle actuele communicatie (deadlines, werkvormen, examen, aantal lesuren, inroostering,…) verloopt via de Canvasruimte van dit opleidingsonderdeel, via het studentenportaal, via rooster.thomasmore.be en via examen.thomasmore.be. Aanpassingen omwille van eventuele overmacht vinden studenten via bovengenoemde kanalen. 

Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.

Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten. 

Dit opleidingsonderdeel kan niet worden afgelegd door middel van een examencontract   

Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.  

De evaluatie bestaat uit 2 evaluatieactiviteiten: een individuele managementnota en een presentatie van elk team.     

Indien de student niet heeft deelgenomen aan een bepaalde evaluatieactiviteit, dan krijgt hij/zij voor die evaluatieactiviteit een ‘0’. Het eindcijfer wordt bepaald door de (gewogen) deelcijfers van de verschillende evaluatieactiviteiten op te tellen.     

Het examenresultaat is een gewogen cijfer dat als volgt wordt bepaald:     

1. Een individuele managementnota (60% van de punten) over een gekozen vraagstuk waarbij de genomen beslissingen en beargumentering ervan worden geëvalueerd . Voor verdere details, bindende deadlines en afspraken: zie de Canvasruimte van dit opleidingsonderdeel.    

3. Een presentatie van elk team over hun onderneming, het gekozen vraagstuk en een onderbouwd antwoord op deze vraag (40% van de punten, een teampunt gecorrigeerd door peerevaluatie). Hierbij worden het presenteren en de inhoud geëvalueerd. Enkel als er onvoldoende studenten zijn, zal deze opdracht een individuele opdracht worden (in dat geval – zie verder *).     

 Er wordt 1 keer een peerassessment afgenomen waarbij er een peer-factor berekend wordt voor elke individuele student. Deze peer-factor score is richtinggevend voor de docent om te komen tot een individueel punt voor elke student. Dit kan leiden tot een aanpassing van de score op de groepsopdracht met maximum +/- 20%. De criteria van deze evaluatie zullen handelen over bv. naleven van afspraken, kwaliteit van de inbreng, positieve houding, … Voor verdere details, bindende deadlines en afspraken: zie de Canvasruimte van dit opleidingsonderdeel.    

Constructief samenwerken is een essentieel leerdoel. Wanneer de begeleidende docent vaststelt dat één of meerdere aspecten van dit leerdoel (afspraken maken en volgen, feedback geven, buddychecks invullen en aanwezigheid op de intervisie, opvolgen, timing, bespreekbaar maken van zaken, eigen mening, ….) niet worden nageleefd, kan de student nog maximaal 7/20 halen voor dit opleidingsonderdeel.    

In het geval groepswerk organisatorisch mogelijk is bij herkansing, is de herkansing identiek aan de evaluatie bij de eerste examenkans.  In het geval groepswerk niet organisatorisch mogelijk is bij herkansing, zal de groepsopdracht vervangen worden door een individuele opdracht op voorwaarde dat de student bij de eerste examenkans geslaagd was voor het essentiële leerdoel ‘constructief samenwerken’.   In het geval groepswerk niet organisatorisch mogelijk is bij herkansing én de student niet geslaagd was voor het essentiële leerdoel ‘constructief samenwerken’, kan de student nog maximaal 7/20 halen voor dit opleidingsonderdeel.   

Plagiaat wordt actief opgespoord. Refereren (ook in het geval van generatieve AI-tools) dient te gebeuren volgens de APA-regels 

Alle actuele communicatie (deadlines, werkvormen, examen, aantal lesuren, inroostering,…) verloopt via de Canvasruimte van dit opleidingsonderdeel, via het studentenportaal, via rooster.thomasmore.be en via examen.thomasmore.be. Aanpassingen omwille van eventuele overmacht vinden studenten via bovengenoemde kanalen.